team versus management

SAMENWERKEN
Bij multidisciplinair samenwerken zijn efficiëntie en autonomie het uitgangspunt. Deze manier van werken draait om zelfsturende teams waardoor collega’s zich beter organiseren en meer uit zichzelf en het team halen. De basis is een gevoel van vertrouwen in zelfstandigheid. De ervaring is dat iedereen direct bijdraagt aan het gezamenlijke succes.

TEAM:

  • werkt aan een gezamenlijk doel en weet wat belangrijk is
  • (h)erkent ieders persoonlijke bijdrage aan dat doel
  • voelt dat het doel bijdraagt aan het grotere geheel
  • beslist met elkaar hoe het team tot resultaten komt

ZELFSTUREND:

  • vertrouwen, verantwoordelijkheid en vakmanschap
  • de wens om met elkaar voor resultaten gaan
  • samenwerking met ruimte voor fouten en verbetering
  • omgeving waarin van elkaar kan worden geleerd
//amcg.nl/wp-content/uploads/2020/02/3-Site-nieuwe-generatie-bedrijven.png

MANAGEMENT
Model voor een proces waarin het controleren van dingen of mensen centraal staat. Gebaseerd op de wetenschappelijke aanpak voor massaproductie die een eeuw geleden werd gebruikt voor fabrieksarbeiders. Volgens de splitsing tussen ‘denken’ en ‘doen’, waarbij de manager exact bepaalde hoe arbeiders het fysieke werk moesten uitvoeren volgens een nauwgezette ketting van deeltaken in het productieproces.

In de huidige ‘kennis-industrie’ werkt dit contraproductief. Het is onlogisch om vakbekwame mensen in dienst te nemen die dan vervolgens door een ander worden verteld hoe ze iets moeten doen. Professionals worden nu aangenomen omdat ze zelf weten hoe ze hun taken het beste uitvoeren. Bij ‘Industrie 4.0’ reageren taken en planningen op realtime verwerking van dynamische systemen. Kennis wordt niet meer bedacht door één collega, maar is het resultaat van een transparante samenwerking door gedreven individuen.

Het post-management tijdperk is deze eeuw begonnen aan zijn opmars. Het steeds snellere tempo van technologische vooruitgang, groeiende hoeveelheden data en dynamische complexiteit is mede-verantwoordelijk voor de vernietiging van oude paradigma’s naar nieuwe wendbare structuren.